Järbo Hembygdsförening

Här tankade man i Järbo

Den här delen av dokumentationen fick plötsligt förnyad aktualitet i oktober 2017 när bolaget Qstar besämde sig för att lägga ner sin station i Järbo. Det kunde ju vara intressant att gå tillbaka i tiden och se vad som hänt förut. Macken är belägen vid det som nu heter Järbo Lanthandel, men som för många ännu går under namnet "Swans" efter Swans Närbutik som det hette i många år.

Och ett och ett halvt år senare blir ämnet åter aktuellt när den sista macken ska läggas ner. Det är Preem på Kungsforsvägen som det stora bolaget inte längre vill satsa på.

Den aktuella delen kan läsas på jarboportalen.se.

Sista macken i Järbo läggs ned? 

Den första bilden är odaterad men nog ser det det ut som pumparna är av en gammal modell? Och så finns det en fin skylt på taket. Den finns inte kvar på nästa bild som kan vara tagen tidigast på 1950-talet att döma av PV:n med delad bakruta. Den tredje bilden är från okänt år, men stationen verkar helt ombygd.

Föreståndare 1957-58 var Gunnar Hedman (?), 1959-63 Sture Wahlbom, därefter Torsten Eriksson. John-Erik Gustavsson övertog 1968 och drev macken till 1977. Sen var det Arne Andersson fram till nedläggningen.

Kanske redan i slutet på 1920-talet etablerades en bensinstation på platsen, vid vägen från Järbo mot Sandviken. Så sägs det i alla fall i en av de artiklar som skrevs när Shell lade ner sin besinstation i augusti 1979.

Reklambladet är från Erna Gustafsson. Den lite udda krokiga kanten beror på framsidans utformning som visas med en Photoshopad förminskning till höger om insidan.

Gulfmacken 2019

Det har funnits flera bensinstationer i Järbo. Gulf hade en mack i Norrbro från 1958 till 1974 ungefär. Den invigdes vid lucia - 13 december 1958.

Färgbilden är ur Gästriklands Tidning 2019.

Notiser om öppnade av Gulfmacken 

Och det fanns andra. På Kungsforsvägen 28 fanns Texaco, tidigare Caltex numera Preem. När varumärkena byttes är oklart. Arne Jansson hade macken när den hette Caltex från 1961 eller tidigare. Osäkert vem som sedan tog över och när. Före Arne Jansson var det John Åkerlund.

Preem

1988 tog Ilpo Sällinen över macken. Den var bemannad i 10 år med en liten butik. Där fanns också en verkstad och en tvätthall. Sen blev det en automatstation, naturligtvis kanske man ska säga. Ilpo använde själv verkstaden flitigt eftersom han tävlade som rallyförare.

När detta skrivs (februari 2019) har det kommit ett akut nedläggningshot - Preem anser att macken inte är tillräckligt lönsam. Alla tidningsklipp om detta finns längst ned på sidan.

Det fanns också en BP-mack ungefär där nu Gullheden svänger ner mot IP. Sally Åkerlund drev BP under många år, 1930-1940-tal. Släkten hade åkerirörelse. Hon sålde mycket bensin när motorbacken i Kungsberg var som störst. Handpumpat. Förutom BP fanns Nafta i Kvarnåker då.

Och så fanns en mack vid Kungsforsvägen där nuvarande Svets & Press ligger. Det är från säker källa en Esso-mack och det var på 1950-talet.

En liten mack fanns också i Kungsberg en tid, vid Erik-Pers. Det var nog Sveriges minsta. Perkalls Gunnar tankade nog sin moppe där enligt Facebook-uppgifter.

1979 stängde alltså Shell sin station. Här fanns nu också en verkstad och butik. Många klagade - förstås - men Shell hävdade att lönsamheten var dålig och att det behövdes stora investeringar för att byta cisterner och bygga om lokaler.

Två flygfoton som visar Shellmacken på 1930-talet (troligen) respektive 1960-talet.

Nedläggningen fick en hel del rubriker i tidningarna. På den tiden var lokala nyheter viktiga.

Sista tankningen hos Shell i Järbo 

Järbomack läggs ned efter 50 år 

Nu tar Shell bort pumparna i Järbo 

En entreprenör som hade en annan åsikt om lönsamheten var Knut Swan som redan följande år öppnade en närbutik med tillhörande mack. Bensinen såldes under namnet "Bilisten". Men det var många turer kring tillstånd med mera innan försäljningen kunde starta. Han började ombyggnaden i januari 1980 men inte förrän i slutet av september det året öppnade han.

Swans Närbutik fanns kvar till cirka 2010, dock inte under samma regi. 2012 öppnade en annan entreprenör - Jonas Wass med familj - butik med nytt namn, Järbo Lanthandel.

Notiser om närbutiken och bensinstationen 

Järbo Lanthandel öppnar 

2012 bytte macken märke från Pump till QStar. Men det måste ju ha skett ett byte från Bilisten till Pump tidigare, men om det har jag inte någon dokumentation. Kanske någon annan vet?

I månadskiftet oktober-november 2017 informerar Qstar per brev till sina kunder att bensinstationen ska läggas ner inom kort. Och det blev verkligen så för bara några dagar senare är tankarna tomma efter att priset sänkts med cirka 2 kronor!

Mer om nedläggningen kan läsas på jarboportalen.se. De huvudsakliga skälen är lönsamheten i kombination med krav på skyddsåtgärder som beror på att stationen ligger inom vattenskyddsområde.

Qstar Försäljning AB 

Men än är väl inte sista ordet sagt. Det kan finnas fler entreprenörer.

Om man räknar igenom alla bensinbolag som varit representerade under åren så är det Shell, Bilisten, Qstar, Gulf, Caltex, Texaco, Preem, Esso, BP och Nafta, tio handelsnamn blev det. Hur många stationer som fanns samtidigt är lite svårt att få koll på, men sju olika platser får jag ihop det till.

Här finns fortfarande luckor i historieskrivningen, men jag hoppas kunna fylla dem så småningom. En del har kompletterats med uppgifter från inlägg på Facebook.

Det kanske blir mer ...

Klippen om sista macken

Slutpumpat i Järbo: "Det är ett hårt slag" (AB) 

"Fruktansvärt tufft" Preem-macken i Järbo stänger inom kort (DinLT) 

Ekonomiskt stöd kan rädda macken (AB) 

Ilpo kämpar för macken (GT) 

Från minst fem till en - Järbos mackhistoria (GT) 

Järbos företagare: "Det kan bli en jättekatastrof" (GT) 

Minister fick frågan om macken i Järbo (DinLT) 

Så kan Järbos mack räddas 

Gästriklands Tidning om andra mackar 

Ilpo fortsätter kämpa för mackens framtid (GT) 

"Viktigt för Järbo som ort", Bygglov beviljat för macken i Järbo (DinLT) 

Så jobbar kommunen för att rädda macken (DinLT) 

Macken i Järbo får fortsätta leva - investeringsbidrag på en miljon räddningen (DinLT) 

Noter
Här kommer lite uppgifter om bensinbolagen som hämtats från annat håll.

Från Wikipedia inhämtas att Caltex dök upp i Sverige 1947. 1967 blev det Texaco. Preem arbetade fram till 1996 under namnet OK Petroleum, men ägs sedan 1994 av en etiopisk-saudisk miljardär.

Nafta var ett bensinbolag grundat av bröderna Nobel som köpte bensinen från Ryssland. 1937 tvingades de sälja ut sin svenska kedja till amerikanska intressen, nämligen till Gulf enligt webbplatsen 93oktan

Uppdaterad 2022-04-08