Järbo Hembygdsförening

vinjett

Gårdsnamnen i Järbo

Hundratals gårdsnamn har dokumenterats av en flitig studiecirkel som SPF Furan genomförde 1999. Nu är materialet digitaliserat och kompletterat och kan ses på de kartor och bilder som finns på webbplatsen.

Gårdsnamn, startsida

Folkdräkter

Folkdräkterna har blivit ett högtidsplagg som många gärna bär och visar upp, speciellt vid sommarhögtiderna. De flesta syr själv upp sina kläder efter gamla förebilder.

Projekt "Digidräkt"

Fler sidor om folkdräkter

Kultur och sevärdheter

Ett påbörjat dokumentationsprojekt är att visa upp sevärdheter och kulturellt intressanta platser i Järbo. Här finns mycket att titta på men det är inte alltid så lätt att hitta. Vi försöker hjälpa er. Vad kan det vara på bilden ovan, t.ex?

Kultur och sevärdheter

Broarna i Järbo

Jädraån och dess tillflöden skär rakt igenom Järbo socken. Därför behövs det broar för att korsa vattendragen. Fallhöjden har utnyttjats för att driva industrier och kvarnar och det finns flera vattenkraftverk. Åke Hofvenstam har dokumenterat.

Bildgalleri broar

Fäbodar i Järbo

Fäbodar i Järbo som dokumenterades av en grupp inom SPF Furan och gavs ut som ett häfte av Hembygdsföreningen 2006. Här införda på en digital karta.

Läs mera ...

Lador i Järbo

Ett typiskt inslag i landskapsbilden är de många små lador som står ute på åkrar och ängar. Hembygdsföreningen har dokumenterat dessa med fotografier.

Läs mera ...

Klippböckerna

Förr - ja, det är inte så länge sedan, innehöll dagstidningarna massor av lokalt material. Det var allt från kommunalpolitik till syföreningens årsmöte. Det finns mycket i föreningens arkiv och en del av notiserna är skannade och finns på vår webb.

Urval ur klippböckerna

Kuriosa

Vad är detta? En stenåldersmålning, eller... Som ett resultat av arbetet med tidningsklippen stötte vi på uppgifter om målningar i naturen. Leta upp dem själv med hjälp av vår karta.

Läs mera ...

Näringslivet

Nu har de första sidorna om företagandet i Järbo förr och nu färdigställts. Vi börjar med lite bilder och nostalgiska annonser.

Läs mera ...

Plysen

Hans Erik Hansson jobbade en kort period på "plysen" i Järbo Spinneri och dokumenterade med många bilder hur arbetet gick till på detta smått legendariska företag som fanns i Yllefabriken.

En dag i en plysares liv

Nils Evert Lundqvist

Nils Evert var en hobbymålare som bodde över 50 år i Järbo och hade travhästar som levebröd. Han hade naivistisk stil och avbildar djur, natur och miljöer bland annat i Järbo.

Målningar av Nils Evert Lundqvist

Arkeologiska fynd

Redan för över 9000 år sedan fanns det människor i Järbo! De kom i enkla båtar över det hav som täckte stora delar av vår bygd efter inlandsisen. De slog läger på stränderna som nu ligger högt över dagens vattendrag. Här är bilder från en utgrävning 2011.

Arkeologisk utgrävning

Hjälpreda vid kolning

När Per Ersson flyttade till Kungsberg hade han en dräng med sig, Allan Engström. Under första världskriget kolades som aldrig förr. Albert Eriksson, son till Per Ersson, och Allan Engström beslöt att ge ut en lärobok, ”Hjälpreda vid kolning”.

Hjälpreda vid kolning 

Kolning - historier och hantverk

Denna nya bok utkom 2022 och handlar om kolning med gamla traditionella metoder och olika nya hantverksmässiga och industriella i hela Sverige.

Författare Gunnar Nygren, Apell förlag.

Sidan uppdaterad 2023-09-24

SPONSORER och bidrag 2022-23