Järbo Hembygdsförening

Folkdräkter

Folkdräkt är en traditionell klädsel som finns i de flesta länder. Dräkterna kan vara mycket olika även inom närliggande regioner. Det fanns ofta olika dräkter för vardag och fest och för olika årstider. Dräkterna kom ur bruk i samband med industrialismen. De har sedan återskapats inom hembygdsrörelsen. Numera används de som högtidskläder och vid speciella tillfällen.

Det finns ett rikt utbud av varianter av dräkter i Ovansjö och Järbo socknar med många bevarade originalplagg hos hembygdsföreningar och på museer.

Vad är folkdräkt?

Det vi numera kallar för folkdräkt har utvecklats under tidens gång, förr var det ju helt enkelt kläder! Likaså klädde man sig så fint det gick efter rådande förutsättningar och vad man hade möjlighet att skaffa fram.

Ibland används benämningarna allmogedräkt, hembygdsdräkt och sockendräkt.

Dräkter är inte en kostym som tagits fram vid ett enda tillfälle och den har inte sett likadana ut genom tiderna. Även under tidigare århundraden har trender påverkat modet, till exempel under empiren på 1800-talet satt midjelinjen väldigt högt upp, nästan under bysten.

Under 1960- och 70-talet var det modernt med kort-kort och midja längre ner och då ville man gärna sy även sin folkdräkt med kortare kjol och ett kort förkläde och var kanske inte alltid så historiskt korrekt.

Tre olika dräkter från Järbo / Ovansjö

Folkdräkter Anne Marie Jerner (vänster) har på sig en dräkt för annandagshelg på sommarhalvåret.

Den består av svart kjol, vit särk i fint linne med röda broderier kring halsen, och rödfärgad kattun i både förkläde, liv, och halskläde. Mössa, även den i kattun och vitt löst stycke under. Röda strumpor och svarta skor med spänne.

Livet är kopierat efter ett gammalt original som finns i textilsamlingarna på Järbo Hembygdsgård.

Förklädet är upptryckt efter ett gammalt original från Hedvig Ulfsparres samling av fokdräktsdelar, och fanns tidigare att se på Högbo Textilmuseum. Det upptryckta tyget finns fortfarande till salu i några exemplar på Järbo Hembygdsgård.

Gunilla Humble (mitten) har på sig en söndagseftermiddagsdräkt för sommarhalvåret.

Den består av livkjol i smalrandig pärk, en enklare särk i grövre linne, ett hemvävt förkläde i linne och bomull och likaså hemvävt halskläde. Mössa i kattun, med löst stycke under och röda strumpor med svarta skor till.

Livkjolen är vävd och sydd efter ett original som finns i textilsamlingen på Järbo Hembygdsgård, det gäller även förklädet. Eftersom Gunilla är gift ska hon enligt traditionen ha mörkare, gärna blåa och dovare färger i sin dräkt, unga ogifta kvinnor hade ofta mera rött och starkare färger. Kanske rentav för att locka till sig friare?

Sofie Molander (höger) slår på stort och har på sig dräkt för högsta helg för sommarhalvåret i Ovansjö socken.

Svart kjol, fin särk i linne med röda broderier kring halsen, vitt tunt halskläde med tambursömsbroderier på baksidan, rött liv i yllebarkan med rosenmönster, vitt förkläde i mönstrad tunn bomull, och röda strumpor med svarta skor. Mössan är av den finaste och högtidligaste varianten i svart mönstrad siden med vitt löst stycke under.

Originaldelar till det röda livet finns i textilsamlingen på Järbo Hembygdsgård, likaså till det vita förklädet. Original till det tambursömsmönstrade halsklädet finns i Ovansjö Hembygdsgård. (Ovansjö och Järbo hörde tidigare till samma socken, innan de delades upp och Järbo blev en egen socken 1870. )

Rätt eller fel?

Alla vill kanske inte använda huvudbonad som förr utan har hellre sitt hår utsläppt. Numera har vi ju ofta kort hår vilket var extremt ovanligt under 1700- och 1800-talet när man inte visade sitt hår om man var gift.

Det finns inget rätt eller fel, du bestämmer själv vad du ska ha och hur du vill bära din dräkt. Men det är alltid fint om du kan berätta mera om din dräkt och var den härstammar ifrån och varför den ser ut som den gör. Använd den med stolthet och glädje och vid olika tillfällen. Den passar både vid familjehögtider och på kungamiddag!

Bilder och beskrivningar

Här följer ett antal bilder av olika dräkter burna av kvinnor som vurmar för hantverk och traditioner och som lagt ner oändliga timmar på att sy upp fina kläder.

Folkdräkter Vardagsdraktdräkt
Det här är vardagsdräkten, en variant av Järbodräkten från Ovansjö socken.

I vardagsdräkten var alla tyger hemvävda. Livkjol av smalrandig pärk, förkläde av hellinne, rutigt halskläde, hylka av kattun och nålhus ovanpå föklädet.

Den är gjord efter förebild från dräktdelar som finns i original i Hembygdsföreningens fina textilsamling.

Många detaljer i dräkten är konstfullt och vackert broderade.

Folkdräkter Högtidsdräkt
Detta är dräkt för högsta helg under sommaren. Den består av en svart kjol i kläde, röda strumpor med svarta skor. Rött fläbblivstycke kantat med grönt sidenband. Finaste linnesärken med korsstygnsbroderier och förkläde i tunt vitt mönstrat tyg. Vitt halskläde med vita broderier i tambursöm. Röd sidenmössa med blommigt sidenband och vitt stycke.

Dräkten för högsta helg bars första söndagen i advent, juldag, nyårsdag, trettondag jul, kyndelsmässodag, Marie bebådelsedag, påskdag, Kristi himmelsfärdsdag, pingstdag, midsommardag, heliga trefaldighets dag, Kristi förklarings dag, den helige Mikaels dag, tacksägelsedag, alla helgons dag, och vid vigsel.

Till högsta helg använde man främst köpetyger om man hade råd och det var mycket dyrbart. Man vävde ju sina egna tyger hemma, men hade väldigt lite pengar att köpa för. Nuförtiden är det tvärt om, det är dyrare att köpa hemvävda tyger till en folkdräkt för "enklare" bruk, om man ens kan få tag i det, än att skaffa köpetyger som till högsta helgdräkten.

Anna Karin Modin har en variant av Ovansjödräkten för sommar och högsta helg.

Rött fläbblivstycke i fint rött ylletyg med mässingsknappar i dubbla rader och med fläbbar kantade av grönt sidenband.

Vit linnesärk med korsstygnsbroderier. Svart kjol och rutigt halskläde i rött, blått och vitt. Hemvävt förkläde i vitt med röda och blåa ränder, så kallat kvistförkläde. Kvistarna ska enligt traditionen peka uppåt som här. Förklädet knyts med ett hemvävt hjärtband.

Mössa i mönstrad kattun i lite mörkare färger eftersom Anna-Karin är en gift kvinna. Till mössan ett löst stycke med spetskant.

Gun Lyrberg har en äldre variant av Ovansjödräkten för söndagseftermiddag på sommaren.

Den består av ett livstycke i randig pärk med bredare ränder och den knäpps med en rad mässingsknappar. Livet är ett så kallat fläbbliv och fläbbarna är kantade med grönt sidenband. Till det har hon en goffrerad helveckad kjol som är vävd i en blandning av ull och lin, ett så kallat tvinnskört.

Vit särk i hemvävt linne med kedjestygnsbroderier vid halsen. (Gun sydde särken på 70-talet och kopierade mönstret från en manssärk) och rödrutigt halskläde och förkläde med röda och blå ränder, så kallat kvistförkläde. Förklädet knyts med ett hemvävt hjärtband runt midjan.

Textilarkivet
Slutligen en detalj från ett av de många föremål som finns i textilarkivet.

Det är en särk att ha under livstycke eller klädnad. Om en av bokstäverna på slutet är D (dotter) är den för en kvinna, är det S (son) är det för en man.

På Järbo Hembygdsgård finns ett omfattande material av textilier och dräktdelar som bland annat skänkts av Lisa Hedberg, maka till konstnären Ecke Hedberg.

Midsommar 2018

Här några bilder från midsommar 2018 där många besökare kunde ses med fina dräkter.

Ovansjö Folkdanslag Ovansjö Folkdanslag i olika dräkter. Från vänster Tina, Robert, Harriet, Erik, Karin, Lars-Olof. Robert har Hedesundakläder.

Folkdräkter Bengt, Gunilla, Ann-Mari, Karin, Lars-Olof

Folkdräkter Ann-Mari

Folkdräkter Bengt och Gunilla

Ann-Mari har en variant av gamla modets dräkt med randigt livstycke, vitbottnat halskläde och hemvävt förkläde med blåa ränder för gift kvinna. Under förklädet en goffrerad (helveckad)kjol. Särk i linne med fina korsstygnsbroderier, se detaljbild. På huvudet en bindmössa i kattun med vitt stycke av linong under. Röda hemsydda strumpor i ull.

Bengt har vegamössa i läder, svart jacka i ull och en randig hemvävd väst med foder av linne. Runt halsen en liten sidenscarf knuten så att halskragen står upp mot öronen enligt gammal sed. Herrdräkten bygger på originaldelar som finns i hembygdsgården och togs fram till folkdanslaget i Järbo på 50-talet.

Lars-Olof har även han en Ovansjödräkt med randig väst. Till det gula byxor i mollskinn och hemvävda knytband vid knäna. På huvudet en röd kalott i ylle. Vita strumpor och svarta skor

Karin har på sig en dräktvariant för tredje dagen efter bröllopet och hon har ett rödbottnat halskläde och förkläde med rödrosa ränder. Svart kjol i ylle och rött liv. Broderad mössa med tyllstycke. Kjolsäck med applikationer under förklädet.

Gunilla har en enklare hemvävd dräkt för söndagseftermiddag med randig livkjol i pärk. Särk i hemvävt linne med raka ärmar och krage av bomull. Hemvävt förkläde i lin och bomull och på huvudet en så kallad hylka, en mjuk fordrad mössa som användes hemmavid eller på fäboden.

Lär dig mer om folkdräkter och hemslöjd

Vill du läsa mera om de gamla folkdräkterna så finns det mycket hämta i följande böcker:

Greta Hedlund: Dräkt och kvinnlig slöjd i Ovansjö socken 1750-1850.

Gästrikedräkter - bland nattkappor och tvinnskört.

Båda böckerna finns fortfarande att köpa på Järbo Hembygdsgård för den intresserade.

Material till det röda förklädet i kattun finns fortfarande till salu på Hembygdsgården i Järbo.

Det finns likaså en hel det mönster till olika varianter av folkdräkter från Ovansjö/Järbo till salu på Hembygdsgården i Järbo.

Om du är intresserad kan du kontakta styrelsen.

Bilder av dräkterna och texten om dem har tillhandahållits av Gunilla Humble.

Klippböckerna

Bland tidningsklippen finns lite om dräkter och textilier.

Hon dansar polska ... (1963) 

 

Inspiration från annat håll

På Blekinge Museums webb har man lagt upp mönster, beskrivningar med mera för många olika dräkter. Vi har inspirerats av det projektet för vårt eget digitaliseringsarbete.

"Från textilt mönster till digitalt fönster"

 

Sidan uppdaterad 2023-07-04