Järbo Hembygdsförening

Nils Evert Lundqvist

Född 1930-09-30 - bortgången 2015-12-31

Nils Lundqvist är känd bland annat som konstnär med lokala motiv med djur, natur och människor på sina målningar, men det var huvudsakligen som hobby och han hade ett strävsamt och omväxlande liv. Här är en kort levnadsteckning från sonen Gunnar.

Nils föddes i ett litet torp i Skräkelmuren efter Langbergsvägen Ockelbo. Föräldrar var Albin och Anna Lundqvist och de hade totalt sex barn, tre grabbar och tre tjejer.

Tidigt i arbete
Han gick folkskolan i Mo skola i Ockelbo, efter skolan började han direkt köra med häst i skogen. Låg borta hela veckor själv i dragiga kojor från 14 års ålder. När han var 19 år började han jobba åt SJ med att byta elledningar från Krylbo till Charlottenberg och sedan ner genom södra Sverige till Skåne. Han blev skadad i arbetet efter en olycka, fick ta bort en del av bäckenskålen.

Skogen lockar
Slutade vid SJ och gick tillbaks till att hugga i skogen, köpte en fastighet i Böle Ockelbo, där han gifte sig med Inga född Olsson från Ulfsta i Ockelbo. Men på grund av arbetsskadan sökte han sig ytterligare en gång till SJ, fick jobb att sköta en omformarstation i Tillberga. Detta jobb hade han mellan 1955 och 1956, men det var för stillasittande så färden gick vidare som arrendator till ett skogsbolags torp i Damtjärn i närheten av Smedjebacken. Vintertid körning i skogen med häst, samt ett litet bestånd av mjölkkor och hushållsgrisar.

Jordbruk i Värmland
1959 byttes detta mot ett större jordbruk som arrendator, Valnäs gård i Tveta socken utanför Säffle Värmland. Jordbruket bestod av 80 tunnland jord, 30-tal kor samt av ungdjur. Grisuppfödning hade de också; 4 suggor med kullar av kultingar, så det var fullt upp.

Sedan satsade familjen på något eget, jordbruksfastigheten Frodigs i Överbyn Järbo, flyttlasset gick dit i mars 1962. Där fortsatte han med att köra i skogen samt hade påhugg på lådfabriken i Järbo och Åshammar. Eftersom det var svårt att få tag i körhästar började han föda upp egna och köra in för eget bruk samt till försäljning. Men snart gick det ur modet att köra med häst när motoriseringen kom till skogen.

Travhästar som levebröd
Nils gick då över till travhästar i slutet av 60-talet, så sedan början av 70 talet var hans försörjning eget travstall som amatör. Han hade även bra samarbete med proffstränarna på banorna här i närheten. När de fick skadade hästar kom de hit som konvalescenter. Nils, han tränade dem tillbaks till form för travbanorna igen. Han drev stall Nel som amatörtränare, hade egna hästar samt tränade hästar åt andra hästägare.

I stallet hos Frodigs har säkert några tusen travhästar passerat under åren, egna och andras. För Nils del var det bara kallblod som gällde, sista egna hästen gjorde han av sig med 2014.

Målning som hobby
Under hela denna tid målade och ritade han beroende av tid. Han fick lite mer tid över för detta när sönerna tog över ansvaret för jordbruket 1999. Efter detta tillbringade han och frun några år vintrarna i Spanien samt Australien.

Konst i naturen
Som lite kuriosa kan nämnas att Nils även har bidragit till bilderna på stenar på Västerhällan, där han i slutet av 1990-talet bland annat målade om den björn som funnits där sedan början av 1970-talet. En artikel om dessa finns i klippboken.

  Konst i naturen i klippböckerna

Meny

Övriga sidor om dokumentation

 Klippböckerna

 Kultur och sevärdheter

 Broarna i Järbo

 Gårdsnamnen i Järbo

 Arkeologiska fynd

 Hembygdsdräkter

 

  STARTSIDA DOKUMENTATION

 

Sidan uppdaterad 2018-06-13

Bilder av målningar

Nedan visas bilder av ett antal av Nils Lundqvist målningar och teckningar.

Nils Evert Lundqvist 1. Diverse vilt (2001)

Nils Evert Lundqvist 2. Flicka och häst (odaterad)

Nils Evert Lundqvist 3. Cowboy och hästar (2008)

Nils Evert Lundqvist 4. Lantgård och sjö (1999)

Nils Evert Lundqvist 5. Lodjur (2008)

Nils Evert Lundqvist 6. Räv och jägare (1962)

Nils Evert Lundqvist 7. Rådjur vinter (1961)

Nils Evert Lundqvist 8. Rådjur tjärn (1961)

Nils Evert Lundqvist 9. Rådjursjakt (1999)

Nils Evert Lundqvist 10. Häst och släde (2007)

Nils Evert Lundqvist 11. Storfiskaren (1962)

Nils Evert Lundqvist 12. Teckning kroppar (odaterad)

Nils Evert Lundqvist 13. Timmerkörning (1999)

Nils Evert Lundqvist 14. Timmerkörning vinter (odaterad)

Nils Evert Lundqvist 15. Tjärn solnedgång (2006)

Nils Evert Lundqvist 16. Tosterrudsbläsen, en av våra travhästar i vinnarcirkeln (2010)

Nils Evert Lundqvist 17. Teckning båt (1953)

Nils Evert Lundqvist 18. Älgar (2008)

Nils Evert Lundqvist 19. Änder vid holme (1961)

Nils Evert Lundqvist 20. Snöplogning med häst (2006), foto: H-E Hansson

Nils Evert Lundqvist 21. Björnen på Västerhällan

Nils Evert Lundqvist 22. Myskoxen på Västerhällan