Conrad Fack - en mångsysslare
Jag har inte hittat så mycket material om Conrad Fack i tidningsklippen, men eftersom han var en person som satt sin prägel på bygden så har jag samlat uppgifter från andra håll. Conrad Fack var morfar till Kurt Bäckvall. Här ger Eva Bäckvall några glimtar av hans liv.
Conrad Fack, mångsysslaren och nöjespappan i Järbo! Många äldre kommer säkert ihåg Facks paviljong. Den byggde Conrad, med invigning skärtorsdagen 1924. Den blev snabbt populär genom att Conrad tog dit musikkapell som var populära bland ungdomen. Många danslystna från både när och fjärran trängdes i paviljongen.
I paviljongen introducerade han något år senare också bio. I början stumfilm och biografen blev snabbt populär genom att han fick dit de mest eftertraktade filmerna på den tiden.
Conrad föddes i Korsnäs 1892 och kom till Järbo 1912 där han gifte sig och fick fyra barn.
Han var utbildad till elektriker, blev pionjär inom radiobranschen. När radion kom byggde han sin egen kristallmottagare först. Sen skickade han efter delar och byggde radioapparater och sålde till Järboborna.
Han drev också under många år blomsteraffär och kiosk i Järbo där han bland annat sålde glass. När kulspetspennan kom till Sverige var Conrad inte sen att introducera den i Järbo. Hemma hade han fotoateljé där han tog många bröllopsfoton med sin bälgkamera.
Han åkte också omkring och sålde strömming i byarna med paketcykel. En gång fick Conrad storgäddan på 10 kg i en ryssja i Offsjön. Den var svår att få såld men till slut var det en matservering som köpte den.
Conrad var med och bildade Järbo IF 1927. Hans stora intressen var idrott, jakt och fiske.
Ja, han var en mångsysslare av stora mått!
Minneskonstnären Ingvar Larsson tillfogar ytterligare några verksamheter till den långa listan: elaffär, blomsteraffär, radioaffär, harfarm, rävfarm med mera.
Dessutom var han politiskt aktiv och satt en tid i kommunfullmäktige. Han var med och bildade Järbo Socialdemokratiska Arbetarekommun 1927, men bytte politisk uppfattning och bildade Järbo Kommunisktiska Arbetarekommun.
Paviljongen såldes under 1930-talet till Albin Nyström. Vad som hände med den från den tiden kan läsas i en annan artikel.
Conrad Fack var uppfinnare av ett fiskedrag som sedan tillverkades och marknadsfördes som Hobby-draget av en annan av Järbos entreprenörer, Nils Olsson. Det var designat för att inte fastna i vassen. Hobby var Nils Olssons varumärke.
Här porträtteras han i en notis i tidningen när han fyller 91 år.
Ett tack till Eva och Ingvar.
Uppdaterad 2020-10-04