start historia program byggnader galleri medlem kontakt

Hembygdsföreningens historia

Hembygdsrörelsen växte fram efter den "väckelse" som Skansens skapare Artur Hazelius gav upphov till i slutet av 1800-talet. I Järbo var det konstnären Erik (Ecke) Hedberg som samlade intresserade och startade en hembygdsförening. Det skedde vid ett möte den 13 mars 1927.

Erik HedbergI den första styrelsen ingick Erik Hedberg, Anders Andersson (Överbyn), Karl Erik Lindfors, Katarina Eriksson, Elisabet Hansson (Djupdal), Johan Jansson (Kungsberg) och Emil Florell (Finnäs).

De första åren arbetade man för att samla in pengar till inköp av en tomt och byggnader. Det resulterade i den tomt där hembygdsgården nu är och först en musikpaviljong. Efter stora ansträngningar kunde man sedan förvärva Masmästargården och flytta huset från Djupdal. Gården invigdes 9 augusti 1936 på sin nya plats av landshövdingen.

Hembygdsföreningen har en unik samling av textilier. Grunden till den lades av en gåva från Lisa Hedberg, Tallbo. För att skydda den har man byggt ett tempererat arkiv under början av 1990-talet.

Bland föreningens övriga samlingar märks Erik Alneheds släktforskning och Johan Dahls tidningsklipp och foton. Joel Järbings foton och dokument finns även där.

Redan 1945 startade föreningen ett folkdanslag som blev en egen sektion inom föreningen.

Hembygdsföreningen har under åren haft en mängd olika projekt och aktiviteter. Kring 1990 hade man en kolmila. Man har ordnat kurser i knuttimring och gärdesgårdsbindning och haft olika utställningar. Julmarknad och midsommarfirande har varit traditionella programpunkter.

Boken Järbo i Gästrikebygd gavs ut 1982 och upplagan blev direkt slutsåld men ett nytryck har gjorts. Föreningen har även sålt Joel Järbings skrifter Ord och uttryck från utrikes Järbo och Axplock ur domböcker och gårdsarkiv.

I samarbete med SPF Furan har dokumentationen från två studiecirklar getts ut; Järbobyarnas gårdsnamn och Fäbodar i Järbo.

Ord och uttryck Axplock Järbobyarnas gårdsnamn Fäbodar

Dessa böcker finns i begränsad upplaga att köpa hos Hembygdsföreningen. Kontakta sekreteraren.

Häftet om gårdsnamnen har nu digitaliserats, se informationssida.

Och nutid

Det finns mycket intressant att titta på i omgivningarna som påminner oss om verksamhet i bygden som fanns för inte så länge sedan. Föreningen Sandvikens vänner har dokumenterat två studieresor som vi har fått tillstånd att lägga in på Hembygdsföreningens webbplats.

Resan till Botjärn och Penger

Resan till Kungsberg och Ovansjö Kronopark

Området kring Järbo hytta restaurerades på 1960-talet, men det håller tyvärr nu på att förfalla. Dokumentation finns här.

Beställ Järbo-boken

Järboboken

Den "ulitmata" boken för varje Järbobo hemma och i förskingringen finns att köpa genom Hembygdsföreningen.

Pris: 250 kr (inbunden). Porto tillkommer om den ska skickas.

Beställ genom e-post till kassören.

Sidan uppdaterad 2016-11-06