Järbo Hembygdsförening

Presentation i Gamla Stenhuset

Onsdagen den 5 juli 2023 hölls en visning av Ovansjödräkter i Gamla Stenhuset i Gästrike Hammarby under rubriken "Ovansjödräktenfrån helg till söcken – kyrkoåret runt". Den regiserades och dirigerades av Gunilla Humble och Ann-Mari Jerner.

Det här var inledningen av de onsdagsprogram som ordnas där under sommaren.

Det blev stor uppslutning, den fina lokalen var fylld till sista plats och lite till. Många hade hörsammat att komma klädda i sina egna dräkter så det var en färgrik och entusiastisk publik.

Modellerna kom in en och en och klev upp på ett podium så att alla besökare kunde se och fotografera. Slutligen kom alla deltagare in tillsammans, en stor skara som nästan inte rymdes på scenen.

Ovansjödräkter Presentatör Ann-Marie Jerner framför den månghövdade publiken.

Ovansjödräkter Dräkt för vinter, högsta helg med svart kyrkkjol och jacka, röd fläbblivstycke, vitt förkläde och halskläde. Röda strumpor och skinnhandskar med broderier. Rutigt halskläde ovanpå skarpmössan. Modell Elisabeth Lindholm.

Ovansjödräkter Dräkt för konfirmation och allvarshelg. Svart kyrkkjol och svart sidenmössa med vitt enkelt stycke. Grönt fläbblivstycke och mörkbottnad kattun (mönstrat bomullstyg) i halskläde och förkläde. Blåa strumpor till. Modell Svea Palm.

Ovansjödräkter Dräkt för annandag. Svart kyrkkjol, mönstrad bomull, sk kattun i fläbblivstycke, halskläde, förkläde och skarpmössa. Röda strumpor. Modell Elisabeth Lindholm.

Ovansjödräkter Liten tös i kolt i randig ylle, sk pärk. Hemvävt förkläde, kattun i mössa och halsduk. Liten kjolsäck med applikationer. Modell Maj som nästan stal hela showen med sitt naturliga sätt.

Film på framträdandet (6 min)

Ovansjödräkter Vallpiga från fäboden med kont på ryggen. Hemvävda material i livkjol i ylle och randigt linneförkläde. Hylka i kattun under rutigt huvudkläde. Enkel vit särk under livkjolen. Strumpskaft i rött på benen. Modell Kristin Sundberg.

Ovansjödräkter Gamla modets dräkt från slutet av 1700-talet visad bakifrån. Tvinnskört i röd och blå variant, randigt livstycke med skunkliv. Hemvävda förkläden och rutiga halskläden, röda strumpor. Skarpmössa och hylka i kattun. Modeller Susanne Adman och Åsa Palm.

Ovansjödräkter Samma modeller visar framsidan.

Ovansjödräkter Kyrkdräkt för man med svarta byxor, svart kyrkrock, hög hatt och väst i kattun. Vita strumpor. Modell Johannes Elnefred.

Ovansjödräkter Söndagseftermiddagsfin herre i svarta byxor, hemvävd väst i rött. Halskläde i kattun. Blåa strumpor. Modell Olle Thåström.

Ovansjödräkter Sorgklädsel med svart kyrkjol och jacka. Förkläde i svart rask. Stort huvudkläde i vitt med svart sidenmössa under. Röda strumpor. Modell Elisabeth Lindholm.

Ovansjödräkter Alla modeller i olika varianter av dräkt från Ovansjö tackar för sig.

 

Sidan uppdaterad 2023-07-10

projektstöd