start historia program byggnader galleri medlem kontakt

Midsommar

Midsommar är en stor högtid i Sverige. Hembygdsföreningen firar den med traditionell midsommarstång, danser och lekar, lotterier, chokladhjul och fiskdamm och fika med hembakat.

Midsommar 2017

Helt nytt för i år var midsommarstången. Den gamla och trötta stången av trä var utbytt mot en ny modern flaggstång som klätts på vederbörligt lätt. Tyvärr blev den för tung att resa för mänsklig kraft så den blev rest med maskinell hjälp kvällen innan.

Som vanligt var det mycket folk, kanske publikrekord?

Pelle Lennander hälsar välkommen

Midsommar 2016

De flesta har ingen aning om hur mycket arbete som ligger bakom midsommararrangemanget på Hembygsgården. Det är många människor som frivilligt ställer upp med att baka de kakor och bullar som besökarna smaskar i sig av. De är ju så himla goda!

I år fick föreningen också ett fantastiskt stöd av lokala företag som bidrog med kaffe, korv, saft och priser i chokladhjul, fiskdamm m.m.

Ett stort tack!

Midsommarstången reses på Järbo Hembygdsgård

Midsommar 2015

Molnen låg hotande över Järbo men solen bröt fram och det blev en riktigt skön eftermiddag på Hembygdsgården.

Se Fjunkens framträdande på scenen

Have You Ever Seen The Rain Se på YouTube
 Country Roads Se på YouTube

Raketen

Midsommar 2014

Årets midsommarväder var kyligt men med några solglimtar. Och det var mycket folk som vanligt. Kaffe och kakor fick en strykande åtgång.

Bildgalleri Länk öppnas i eget fönster

Midsommarfirande är för alla åldrar

Midsommar 2013

Det är verkligen en stor familjefest med midsommarfirandet på Hembygdsgården i Järbo. Sol från en klarblå himmel, grönt gräs, dans och glad musik, då är det verkligen midsommar!

Video med musik Se på YouTube

Stången reses Se på YouTube

Hela familjen är med
  Dans kring stången

Midsommar 2012

I år bjöds på dansuppvisning av Ovansjö Folkdanslag. Och så var det förstås dans kring stången som vanligt, liksom kaffe med doppa, korv, glass, chokladhjul och lotteri, fiskdamm och bollkastning.

Flera bilder på egen sida

Ovansjö Folkdanslag

Midsommar 2011

Även i år hängde ett visst regnhot över festligheterna men det blev istället växlande molighet och en hel del sol. Einar Haglund dirigerade lekarna på sedvanligt sätt.

Flera bilder på egen sida

Einar

Men vad gör Anders med midsommarstången? Jo, den bedömdes behöva kapas av en bit av säkerhetsskäl så att ingen olycka skulle ske när den restes.

Stången kapas

Midsommar 2010

Det hotande regnet uteblev, vädret var varmt och behagligt och mycket folk hade samlats för traditionell dans kring stången och sång av barnkören.

Klicka på bilderna för att se dem i större format och bläddra mellan dem

Alla ska vara med! Midsommarstången reses med samlade krafter Med blomsterkrans i hår...
Dans kring stången Dans kring stången Dans kring stången
Familjehögtid Barnkören sjunger

För bildgalleriet används Lightbox ver 2.05.

Midsommar 2009

Midsommaren 2009 var lite mulen och sval men stämningen var god.

Stången reses Dans kring stången
Dans kring stången Barnkören på scenen

Midsommar 2008

Firandet började i lite ostadigt väder men det bättrade sig. Barnen roade sig med lekar och dansade.

Midsommarstången reses En liten regnskur klarar man lätt
Blomsterkransar i håret
Dans kring stången Var och en på sitt sätt

Till gallerisidan