start historia program byggnader galleri medlem kontakt

Broarna i Järbo

Dessa bilder är sammanställda av Åke Hofvenstam från olika äldre källor och nytagna bilder (från 2007). De har visats som bildspel vid hembygdsföreningens jubileum. Alla broar finns naturligtvis inte kvar. Materialet är senare kompletterat med bilder från Rune Hedberg. Det är hans far Erik Hedberg som fotograferat bygget av landsvägsbron 1923.

Vet du något mer om bilderna? Hör av dig och berätta!

NavigeringKlicka på bilderna för att se dem i större storlek i detta fönster. Därefter går det att bläddra fram och tillbaka  mellan dem i bildserien genom att klicka till vänster eller höger i bilden. Stäng bildvisningen genom att klicka på X-et nere till höger.

Du kan öppna en Googlekarta i ett eget fönster för att följa med var de olika platserna ligger.

Öppna kartan Länk öppnas i eget fönster

Järbo socken   Gammal karta

Bilden ovan till vänster är en översiktlig karta över Järbo socken och den till höger är en karta från omkring 1700 med Finnäs och Nordanå. Vägarna korsar Jädraån och dess tillflöde Lillån på flera ställen.

Den första bildserien (nedan) visar broar från Kungsberg och Kungsfors och därefter enligt inlagda rubriker.

Vid Kungsfors bruk och nedströms

Norrbro, Övre hammaren

Yllefabriken
Hyttan
Järnvägsbron Om Hyttbrons senare öden finns att läsa här och om bygget av den nya Järnvägsbron finns mera här.
Landsvägsbron och sågområdet

Djupdal och Kvarnåker