Järbo Hembygdsförening

Dräkt för högsta helg

1 / 14
Ann-Mari börjar med att sätta på sig den enkla och grova särken. Strumporna är sydda i rött kläde och strumpebanden är tillverkade i en gammal teknik, språngning, som ger elastiska band.
2 / 14
Under kyrkkläderna bar man söndagseftermiddagsdräkten av livstyckskjol i pärk. Det hemvävda tyget kunde vara randat i olika färger. Livstyckskjolens liv fästs ihop med en mässingsnål.
3 / 14
Den finaste kjolen för kyrkbruk av tunt svart ylle sätts ovanpå. Det var kallt i kyrkan så man hade ofta flera lager av kjolar.
4 / 14
Överdelen i fint linne med korsstygnsbroderier och märkning dras på
5 / 14
Ärmarna knyts med bomullsband
6 / 14
Det finaste livstycket i rött tunt ylle med fläbbar finns i flera varianter av tyg t.ex. ylledamast och kläde kantade med grönt, blått eller rött sidenband. Livstycket fästs ihop med en mässingsnål.
7 / 14
I kjolens linning häktas kjolsäcken fast. Den skall skymta under förklädet.
8 / 14
Förklädet är sytt av tunt mönstervävt vitt-i-vitt bomullstyg och har långa band som knyts mitt fram med rosett. Till detta använder fint och dyrbart köpetyg.
9 / 14
Förkläde
10 / 14
Förkläde
11 / 14
Halsklädet i vitt bomullstyg köptes färdigbroderat på marknader av knallar. Därför finns liknande halskläden till olika dräkter i landet. Halsklädet stoppas ner framtill innanför livstycket.
12 / 14
Huvudbonaden beskrivs mer utförligt på en annan sida
13 / 14
På vinterhalvåret används tröjan av svart tunt ylletyg ovanpå livstycksskjolen. Då behövs inte överdelen av fint linne eftersom den inte syns. Ovanpå tröjan sätts på vinterhalvåret det röda livstycket.
14 / 14
Färdigklädd för vinterhalvåret, nu skall bara kyrkvantarna på - snibbvantarna kunde vikas upp över handen när det var kallt. De var stickade i tunt rött yllegarn.

 

 

Mönstren hittar du också på mönstersidan.

 

Sidan uppdaterad 2024-07-20

projektstöd