Klippböckerna

Folket Hus

Järbo Folkets Hus drygt 80-åriga historia är verkligen en berg-och-dalbana i många avseenden. Det som man kan utläsa av de tidningsklipp som är klara hittills är bara det ganska så spännande. Nu sträcker sig klippböckerna inte så långt tillbaka; vi får nöja oss att läsa rubrikerna från 1960-talet och framåt.

Folkets Hus Föreningen uppstod 1934 ur folkrörelsen och hade från början nöjestillställningar i paviljongen vid Hålldammen. 1938 köpte man det som blev Järbo Folkets Hus, centralt vid Kungsforsvägen. Det var en stor danshall som lockade många människor, tillbyggd med en stor biograf- och teaterlokal. Den var i drift inpå 2000-talet.

Under storhetstiden spelade många berömda orkester och artister och danshallen var fylld. Vad sägs om namn som Arne Domnérus, Putte Wickman, Gösta "Snoddas" Nordgren, Monica Zetterlund, Little Gerhard och många fler.

Dramatiken var stor på 1960-talet när den traditionella danspubliken började svika. Konkurs och hot om indrivning skapade svarta rubriker. Det som kanske fick mest uppmärksamhet var nog nattklubben med den omtalade "strippan".

En annan fråga som syntes mycket i tidningarna var ordningen på danserna. Tydligen förekom ganska mycket alkohol och en del bråk (förstås). Det blev "sugrörstvång" i en ambition att minska problemen.

Folkets Hus

Svinaktigt på Järbodanser (1964)

Men det kunde tydligen gå städat till också ...
Städad lördagsdans i Järbo (1964)

Sugrörstvång på järbodans (1965)

Polisen har infört sugrörstvång ... (1965)

Lyckad premiär med strippan (1966)

Järbos nya nattklubb invigd (1966)

Evenemanget uppmärksammades långt utanför bygden.

Nattklubb med limpsmörgås i Järbo (1966)

Historien har även uppmmärksammats nu när de gamla källorna blivit tillgängliga. Gästriklands Tidning har intervjuat en som var med på den tiden och i artikeln finns intressanta fakta.

La Bommie skakade Folkan (2017)

Folkets Hus Ekonomin blev en svår fråga. Nedläggning, ombyggnad, rivning har i princip varit på tapeten sedan 60-talet. I och med färre evenemang med lägre intäkter och högre kostnader blev det svårare att bedriva verksamheten på ett lösnsamt sätt.

Folkets Hus Sista dansen för Folkets hus (1967)

Det här hotet blåste tydligen över för drygt tio år senare kan vi läsa att man har vissa planer på att rusta upp, men det verkar bli för dyrt.

Rusta kostar över miljonen (1979)

På 1980-talet diskuteras på allvar(?) en ombyggnad till en centrumbyggnad med affärer och post. Från kommunens sida har man talat om huruvida man ska stödja en ombyggnad eller om det vore bättre att riva anläggningen. Protester från omkringboende och säkert också ekonomin fick planerna att gå i stöpet.

Folkets Hus

Nytt Folkets hus i Järbo ..? (1988)

Protester i Järbo mot byggplaner (1990)

I slutet på 90-talet förefaller situationen ha blivit mer akut men den tycks ha löst sig eller kanske ha stabiliserat sig på en nivå av konstant "kris". Detta läge har väl fortsatt till hur det är i dag.

Folkets Hus Delfin Clubs första tid var på 60-talet och sen blev det Club Kuli innan Delfin Club dök upp i ny tappning 1997.

Delfin Club ska få fart på Järbofolkan (1997)

Krisen är akut ... (1997)

Folkets hus nära undergången (1997)

Ett par artiklar ger en bra resumé över årtiondena och andas inte bara elände.

Nostalgins hus (1998)

Jubilerande hus (2009)

Folkets Hus En annan gren av verksamheten var biografen, som på sin tid var ganska så modern. Där fanns 210 sittplatser. Konkurrent var Godtemplarlogens biograf. Fast egentligen så kanske dom inte bara var konkurrenter. Föreställningarna verkade ligga på olika tider så de verkliga entusiasterna kunde gå från ena salongen till den andra. Från början utarrenderades bion, men från 1945 kördes den i Folkets Hus egen regi.

Vädjan: Kom hit så biografen får leva! (1997)

2008 kördes sista föreställningen med en film om riddaren Arn. 23 besökare satt i salongen. Nu kan man säga att bion ligger i malpåse. Biografmaskinerna finns kvar i ursprungligt skick, men numera finns inte någon film på rullar längre. Biografstolarna och duken är nedmonterad. Högtalarna återanvänds i danshallen.

Åke Wennergrund, biografmaskinist (1974)

Många enskilda krafter har under åren kämpat för husets överlevnad. Vi kan se några av namnen bland klippen. Här en av dem som verkligen jobbat för Folkets Hus. Det finns flera personer och de kommer att komma med här allteftersom. De är också värda att nämnas.

Åke Wennergrund avgår (1978)

Det ligger ännu mera på arbetsbordet som inte är skannat och redigerat, så den här historiken är ganska så ofullständig och fragmentarisk. Det som inte har kommit med är den livaktiga teatergruppen som höll många föreställningar i Folkets Hus.

Och slutligen en länk till Folkets Hus av i dag.

Folkets Hus på jarboportalen.se

Uppdaterad 2017-05-28