Hembygdsgården

Bildgalleri

Hembygdsdräkter

Folkdräkt är en traditionell klädsel som finns i de flesta länder. Dräkterna kan vara mycket olika även inom närliggande regioner. Det fanns ofta olika dräkter för vardag och fest och för olika årstider. Dräkterna kom ur bruk i samband med industrialismen. De har sedan återskapats inom hembygdsrörelsen. Numera används de som högtidskläder och vid speciella tillfällen.

Det finns ett rikt utbud av varianter av dräkter i Ovansjö och Järbo socknar med många bevarade originalplagg hos Hembygdsföreningar och på museer.

Vad är folkdräkt?
Det vi numer kallar för folkdräkt har utvecklats under tidens gång, förr var det ju helt enkelt kläder! Likaså klädde man sig så fint det gick efter rådande förutsättningar och vad man hade möjlighet att skaffa fram.

Dräkter är inte en kostym som tagits fram vid ett enda tillfälle och den har inte sett likadana ut genom tiderna. Även under tidigare århundraden har trender påverkat modet, till exempel under empiren på 1800-talet satt midjelinjen väldigt högt upp, nästan under bysten.

Under 1960- och 70-talet var det modernt med kort-kort och midja längre ner och då ville man gärna sy även sin folkdräkt med kortare kjol och ett kort förkläde och var kanske inte alltid så historiskt korrekt.

Rätt eller fel?
Alla vill kanske inte använda huvudbonad som förr utan har hellre sitt hår utsläppt. Numera har vi ju ofta kort hår vilket var extremt ovanligt under 1700- och 1800-talet när man inte visade sitt hår om man var gift.

Det finns inget rätt eller fel, du bestämmer själv vad du ska ha och hur du vill bära din dräkt. Men det är alltid fint om du kan berätta mera om din dräkt och var den härstammar ifrån och varför den ser ut som den gör. Använd den med stolthet och glädje och vid olika tillfällen. Den passar både vid familjehögtider och på kungamiddag!

Bilder och beskrivningar

Här följer ett antal bilder av olika dräkter burna av kvinnor som vurmar för hantverk och traditioner och som lagt ner oändliga timmar på att sy upp fina kläder.

Hembygdsdräkter Hembygdsdräkter

Det här är vardagsdräkten, en variant av Järbodräkten från Ovansjö socken.

I vardagsdräkten var alla tyger hemvävda. Livkjol av smalrandig pärk, förkläde av hellinne, rutigt halskläde, hylka av kattun och nålhus ovanpå föklädet.

Den är gjord efter förebild från dräktdelar som finns i original i Hembygdsföreningens fina textilsamling.

Många detaljer i dräkten är konstfullt och vackert broderade.

Hembygdsdräkter Högtidsdräkt
Detta är dräkt för högsta helg under sommaren. Den består av en svart kjol i kläde, röda strumpor med svarta skor. Rött fläbblivstycke kantat med grönt sidenband. Finaste linnesärken med korsstygnsbroderier och förkläde i tunt vitt mönstrat tyg. Vitt halskläde med vita broderier i tambursöm. Röd sidenmössa med blommigt sidenband och vitt stycke.

Dräkten för högsta helg bars första söndagen i advent, juldag, nyårsdag, trettondag jul, kyndelsmässodag, Marie bebådelsedag, påskdag, Kristi himmelsfärdsdag, pingstdag, midsommardag, heliga trefaldighets dag, Kristi förklarings dag, den helige Mikaels dag, tacksägelsedag, alla helgons dag, och vid vigsel.

Till högsta helg använde man främst köpetyger om man hade råd och det var mycket dyrbart. Man vävde ju sina egna tyger hemma, men hade väldigt lite pengar att köpa för. Nuförtiden är det tvärt om, det är dyrare att köpa hemvävda tyger till en folkdräkt för "enklare" bruk, om man ens kan få tag i det, än att skaffa köpetyger som till högsta helgdräkten.

Hembygdsdräkter Anna Karin Modin har en variant av Ovansjödräkten för sommar och högsta helg.

Rött fläbblivstycke i fint rött ylletyg med mässingsknappar i dubbla rader och med fläbbar kantade av grönt sidenband.

Vit linnesärk med korsstygnsbroderier. Svart kjol och rutigt halskläde i rött, blått och vitt. Hemvävt förkläde i vitt med röda och blåa ränder, så kallat kvistförkläde. Kvistarna ska enligt traditionen peka uppåt som här. Förklädet knyts med ett hemvävt hjärtband.

Mössa i mönstrad kattun i lite mörkare färger eftersom Anna-Karin är en gift kvinna. Till mössan ett löst stycke med spetskant.

Hembygdsdräkter Gun Lyrberg har en äldre variant av Ovansjödräkten för söndagseftermiddag på sommaren.

Den består av ett livstycke i randig pärk med bredare ränder och den knäpps med en rad mässingsknappar. Livet är ett så kallat fläbbliv och fläbbarna är kantade med grönt sidenband. Till det har hon en goffrerad helveckad kjol som är vävd i en blandning av ull och lin, ett så kallat tvinnskört.

Vit särk i hemvävt linne med kedjestygnsbroderier vid halsen. (Gun sydde särken på 70-talet och kopierade mönstret från en manssärk) och rödrutigt halskläde och förkläde med röda och blå ränder, så kallat kvistförkläde. Förklädet knyts med ett hemvävt hjärtband runt midjan.

Hembygdsdräkter Textilarkivet
Slutligen en detalj från ett av de många föremål som finns i textilarkivet.

Det är en särk att ha under livstycke eller klädnad. Om en av bokstäverna på slutet är D (dotter) är den för en kvinna, är det S (son) är det för en man.

På Järbo Hembygdsgård finns ett omfattande material av textilier och dräktdelar som bland annat skänkts av Lisa Hedberg, maka till konstnären Ecke Hedberg.

Lär dig mer om folkdräkter och hemslöjd

Vill du läsa mera om de gamla folkdräkterna så finns det mycket hämta i följande böcker:

Greta Hedlund: Dräkt och kvinnlig slöjd i Ovansjö socken 1750-1850.

Gästrikedräkter - bland nattkappor och tvinnskört.

Båda böckerna finns fortfarande att köpa på Järbo Hembygdsgård för den intresserade.

Material till det röda förklädet i kattun finns fortfarande till salu på Hembygdsgården i Järbo.

Det finns likaså en hel det mönster till olika varianter av folkdräkter från Ovansjö/Järbo till salu på Hembygdsgården i Järbo.

Om du är intresserad kan du kontakta styrelsen.

Bilder av dräkterna och texten om dem har tillhandahållits av Gunilla Humble.

Klippböckerna

Bland tidningsklippen finns lite om dräkter och textilier.

Hon dansar polska ... (1963)

Uppdaterad 2017-07-28