start historia program byggnader galleri medlem kontakt

Bildgalleri

På denna och länkade sidor har vi samlat bilder från Hembygdsföreningens olika evenemang samt dokumentation av bygden. Programmet följer årstider och traditioner. Under vintern är det ganska lugnt. När våren kommer städas husen och gården inför årets stora högtider.

Vårstädning 2010

Mattorna vädras och fjolårets midsommar-stång rensas från det torra riset. Om bara en månad ska den kläs på nytt.

Nationaldagen

Nationaldagen 2013

2013 återupptogs en gammal tradition - att fira nationaldagen. Dagen bjöd på strålande sol och det kom ganska mycket folk till nypremiären.

Programmet omfattade ett kort tal, körsång och ett uppträdande av Ovansjö Folkdanslag.

Sidor med nationaldagsbilder, se menyn i högerspalten.

Midsommar

Midsommarfirandet är alltid den stora högtiden på Hembygdsgården. Det inleds med att stången kläds med björkris och kransarna binds med blommor.

Dans kring midsommarstången

Klicka på bilden för större format

Publiken har ökat under de senaste åren och speciellt glädjande är det att det har blivit en familjehögtid med massor av barn som deltar i ringdans och lekar.

Därutöver har man lotterier, chokladhjul, fiskdamm och förstås, fika med hembakt.

Många reser hit från närliggande orter och längre ifrån, hem till hembygden.

Sidor med midsommarbilder, se menyn i högerspalten.

Friluftsgudstjänst

Dans kring midsommarstången

Klicka på bilden för större format

En tradition är också friluftsgudstjänsten i början av juli.

Foto: Maria Aspgren

Hembygdsdag

I september har man under flera år haft en hembygdsdag eller skördefest med försäljning från lokala företag och hantverkare.

Bilder från Hembygdsdagen 2010

Julmarknad

Julen 2012

Första advent går Järboborna man ur huse för att besöka de öppna butikerna och julmarknaden på Hembygdsgården.

Marknadsdagen 2012 var en kall vinterdag med mycket snö. I storstugan eldades en brasa i öppna spisen. Jenny Stadin underhöll med sång till gitarr och besökarna värmde sig med kålsoppan.

Bilder från julmarknaderna

Gårdsnamnen i Järbo

Flygfoto över Ytterbyn

Ett projekt som Hembygdsföreningen tagit initiativ till är att dokumentera namnen på gårdarna i Järbo.

En förteckning togs fram i samarbete med SPF och gavs ut 1999. Nu har denna digitaliserats och kan användas på vår hemsida.

Kartläggning av gårdsnamn

Hembygdsföreningens klippböcker

Flygfoto över Ytterbyn

I Hembygdsföreningens arkiv ligger ett stort antal pärmar med urklipp om händelser beskrivna i de lokala tidningarna.

Ett urval av artiklarna har skannats in och presenterar på några nya sidor på vår webbplats.

På bilden bröderna Albin och Albert Eriksson vid sitt föräldrahem Masmästargården, som flyttades till Hembygdsgården.

Ett klipp från 1971.

Gå till klippböckerna

Kultur och sevärdheter

Tjärfabriken

Som en "biprodukt" av arbetet med klippböckerna kom idén med en sida om "kultur". Här har vi samlat byggnadsverk, natur och annat som kan vara värda att besöka. Det är t.ex. platser som vittnar om tidigare generationers mödor att finna sin försörjning i bygden.

Gå till översiktssidan (påbörjad)

Arkeologiska utgrävningar

Utgrävning vid Trollberget

Det var lite av en sensation när arkeologer meddelade att man hittat en boplats vid den dåvarande stranden av det hav som täckte stora delar av Gästrikland när inlandsisen smälte. För cirka 9500 år sedan fanns det människor här medan centrala Järbo låg under vatten.

Bildsida från utgrävningarna

Broarna i Järbo

Norrbro på ett gammalt vykort

Åke Hofvenstam har sammanställt bilder från olika äldre källor och nytagna bilder (från 2007) över de många broar som går över Jädraån och Lillån där de flyter genom Järbo. Bilderna har visats som bildspel vid hembygdsföreningens jubileum.

Bildsida med broarna

Utflykter

Byvandring i Botjärn

Kungsbergs och Botjärns byförening anordnade en veterantraktordag 2011.

Bildgalleri på www.jarbo.biz Länk öppnas i eget fönster

I den tidiga försommaren 2010 bjöd Kungsbergs och Botjärns byförening på en historisk vandring.

Bildsida från byvandringen

Dräkter

Från textilarkivet

Hembygdsföreningen har ett omfattande textilarkiv med många unika objekt. Här kan man hitta inspiration och förebilder till sin egen hembygdsdräkt.

Bilder bygdedräkter

"En dag i en plysares liv"

Arbete i plysen

Hans Erik Hansson berättar en tid som "plysare" vid Järbo Spinneri och Väveri AB.

Bilder och berättelse från Spinneriet

Till sidans top

Vi använder en funktion på vårt webbhotell för att visa de nyare bildgallerierna.

Det gör det enklare och snabbare att publicera bilder och lättare för er att bläddra i dem.

Bildgalleri

Dessa bildgallerier öppnas i eget fönster.

För vissa bilder används Lightbox ver 2.05.

Sidan uppdaterad 2017-09-08