Järbo Hembygdsförening

Hembygdsdräkter - bildgalleri

I samband med föredraget på Stenhuset i Gästrike Hammarby passade vi på att fotografera alla deltagare och besökare med sina olika dräkter.

Namn på "modellerna" och några kommentarer om dräkterna anges vid respektive foto i den omfattning vi känner till.

Hembygdsdräkter Lars Olof Palm ståtar i Ovansjödräkt med svart långrock och hög hatt, troligen på väg till kyrkan eftersom han är så fasligt välklädd.

Hembygdsdräkter Mansdräkt för högsta helg eller bröllop med väst i rödmönstrad kattun, alltså bomull. Modell: Mikael Thorsell.

Hembygdsdräkter Dräkt för konfirmation och allvarshelg, Ovansjö socken. Dräkten består av svart kjol, grönt fläbblivstycke, grönblommigt förkläde och halskläde. Finaste svarta bindmössan i siden med vitt stycke. Blåa strumpor. Psalmboken inlindad i ett bokkläde. Modell Sofie Molander.

Hembygdsdräkter Anna-Karin Modin njuter av solen i sin dräkt från Ovansjö med rött fläbblivstycke, svart kjol, rutigt halskläde och kvistförkläde.

Hembygdsdräkter Åsa Palm i randig livkjol från Ovansjö. Rödrutigt halskläde och rödrandigt kvistförkläde och röda strumpor. På huvudet har hon en hylka för vardagsbruk, mjuk och bekväm. Dotter Svea har en gul Leksandskolt med rödmönstrat förkläde och rosigt halskläde.

Hembygdsdräkter Elisabeth Lindholm har på sig en vardagsdräkt från Ovansjö med randig livkjol och en enkel vit särk. Hemvävt blårandigt förkläde i linne och ovanpå det ett till i skinn. Hon ska jobba hårt hon! Hylka på huvudet.

Hembygdsdräkter Karin Skog har en variant av Ovansjödräkt med röda broderier på särken, rött halskläde, kvistförkläde i rött och likaså rött fläbblivstycke. Som huvudbonad skarpmössa med vitt stycke. Röda strumpor. Ogifta kvinnor brukade ha mera rött i sina dräkter, gifta brukade ha mera blått.

Hembygdsdräkter Ann-Mari Jerner färdigklädd för kyrkbesök för högsta helg, Ovansjö socken. Finaste svarta kjolen, vit broderad överdel, vitt förkläde i köpetyg, rött fläbblivstycke och vitt halskläde med tambursöm. Kjolsäcken sitter under förklädet. Röda sydda strumpor och svarta skor. Finaste skarpmössan med blommigt mössband och broderat stycke.

Hembygdsdräkter Ulrika har en dräkt från Arbrå, Hälsingland. Susanne Adman har en äldre variant av Ovansjödräkt med hemvävt randigt skunklivstycke och mörkblått tvinnskört, det vill säga en tätt veckad kjol med anor från vikingatiden, som använts i Ovansjö. Rödrandigt kvistförkläde och skarpmössa med stycke till.

Hembygdsdräkter Här syns linnet tydligare

Hembygdsdräkter Monica Lagerqvist Nilsson och sonen Ulf har olika varianter av dräkter från Ovansjö.

Hembygdsdräkter Ulf visar upp den fina mönsterstickade mössan som ingick när hans farfar köpte en dräkt från Ovansjö för många år sen. Nu är det unge Ulf som klär sig i rödrandigt livstycke i kort empirmodell och gula knäbyxor. Väl använt och älskat, det syns på slitningarna i tyget.

Hembygdsdräkter Glad dam i sommarvariant av dräkt Ovansjö, Järbo. Randig livkjol och överdel i vitt med röda korsstygnsbroderier. Rödrutigt halskläde och kvistförkläde med röda och blå ränder.

Hembygdsdräkter Tre dräktklädda damer, varav två i varianter från Ovansjö. Den ena med livkjol och den andra rött fläbblivstycke.

Hembygdsdräkter Bengt Humble har sommarvariant från Ovansjö med rödrandigt livstycke, vit skjorta med röda korsstygnsbroderier, sidenhalskläde och gula skinnbraxor med blåa strumpor. Gun Molander har dräkt för högsta helg Ovansjö. Mats Humble har herrdräkt från Dådran i Rättviks kommun.

Hembygdsdräkter Elisabeth och Gunilla i vardagsdräkter från Ovansjö. Olika randning på livkjolarna och hemvävda förkläden i lin därtill. Hylkor som huvudbonader. Gunilla har på sig ett flätat livband med ett nålhus. Det dög inte att gå omkring overksam förr i tiden. Elisabeth har även ett förkläde i skinn för arbete. Ofta hade kvinnorna flera kjolar och förkläden på sig, det ena över det andra. Bra mot kylan, det värmde gott.

Hembygdsdräkter Tre damer i olika varianter av dräkter från Ovansjö/Järbo.

Hembygdsdräkter Dräktklädd besökare.

Hembygdsdräkter Ingrid Undén Blomberg i dräkt från Delsbo, Hälsingland.

Hembygdsdräkter Stilig dam i dräkt från Rättvik, Dalarna har letat sig över gränsen för att lära sig mera om oss i Ovansjö. Modell: Raine Mickels.

Hembygdsdräkter Glad dam i dräkt från Västerbotten, komponerad 1923.

Hembygdsdräkter Barbro Andersson i dräkt från Västerbotten.

Sidan uppdaterad 2019-07-14